Categories


Authors

Hold en bæredygtig jul

Hold en bæredygtig jul

Julen er en af de helt store fy-fy tider, når det kommer til forbrug og det er umiddelbart noget, som kan være ret svært at komme udenom. Juletiden er nemlig blevet til sæsonen for et overvæld af mad, gaver der skal købes, indpakning af gaver, julekort, julekalender, kalenderlys, julelys, køb af pakkelegs gaver - gisp, vi mister helt pusten af bare at tænke på det, der bliver købt i julen!

Vi er selv virkelig nysgerrige på, hvordan man kan gøre op med overforbruget, der eksisterer i juletiden og mens vi erkender, at vi ikke helt kan komme udenom det ekstra forbrug, så vil vi meget gerne prøve at forbedre vores vaner i juletiden.

Hvis du også er interesseret i at forbedre dine forbrugsvaner i julen, så kig med her 👇🎄

1. Genbrug julepynten

Det kan godt være at boligmagasinerne dikterer, at i år bør man købe marineblåt pynt og keramik bare er lige i skabet, hvis man vil være on trend, men vi synes egentlig, at man burde holde sig fra trends i juletiden. Hvis man køber julepynt i de klassiske røde, grønne og guldnuancer, så kan man snildt gemme det væk på loftet og genbruge det til næste år. Det er også lidt mere personligt at have gammelt pynt og specielt, hvis det er noget, som man har arvet fra enten mor og far eller bedsteforældrene. Så hvis du kan leve med, at dit hjem ikke ligner en kopi af alle de julepyntede hjem, som man ser på Instagram lige nu, så kan du snildt genbruge dit julepynt hvert år. 

2. Drop julekortet

Hvis man er typen, som sender julekort ud til alle sine nærmeste i juletiden, så bør man pronto stoppe med det! I 2015 blev der smidt 1,5 billioner julekort ud i Storbritannien (what?! 😳), og vi tør slet ikke tænke på, hvad tallet er i Danmark. Hvis du stadig vil sende en lille hilsen ud til din familie og venner, så kan du snildt sende et e-card i stedet for, som er den mere bæredygtige version af julekortet.

Hvis du er så heldig at modtage et kort og vil smide det ud, så husk lige at genbruge det korrekt og ikke bare smide det ned til køkkenskraldet (Vi er selv store syndere, når det kommer til præcist dette 😅).

3. Pak gaverne ind i avispapir

Okay, så det behøver nødvendigvis ikke at være avispapir, da det helt sikkert ikke er ligeså festligt at kigge på, som det farverige gavepapir man er vant til. Hvis man tænker over det, så har gaveindpakningen virkelig en overfladisk funktion og det kan derfor virke en smule meningsløst at købe papir, hvis ultimative formål er at blive revet i stykker. Du kan derfor både spare penge og gøre miljøet en tjeneste ved at pakke gaverne ind i avispapir eller andet papir, som du allerede ejer. 

Er du ikke helt klar på at opgive det fine gavepapir, så må du i det mindste love os, at du genbruger papiret efter det er blevet pakket af gaverne. 

4. Undgå julelys

Vi har alle sammen en i nabolaget, som giver den hele armen, når det kommer til at pynte hjemmet op med julelys og mens det er festligt nok, så er det ikke så godt for miljøet. I følge The Guardian, så producerer julelys, der er tændt i 10 timer om dagen i ca. 12 dage, CO2 nok til at kunne puste 12 balloner op (Igen, what?! 😳). Det er dermed virkelig fy-fy at have julelys oppe, hvis man samtidig gerne vil prøve at holde en bæredygtig jul. 

Hvis man selv er personen i nabolaget, som elsker sin julelys mere end noget andet og har svært ved at give slip på tanken om at dekorere sin bolig med lysene, så kan man bruge LED lys, der bruger ca. 95% mindre i energi end normale julelys. 

5. Køb gaver, der er lavet lokalt eller køb dem secondhand

Det her er hands down det mest udfordrende tip ud af alle dem, som vi har givet, men hvis man er klar til at få det sorte bælte i bæredygtig jul, så er det perfekt. Vi er begyndt at bestille vores gaver online og ofte er varerne placeret i udlandet, så gaverne skal sendes til Danmark, hvilket ikke er så godt for miljøet. Det ideelle ville være at finde gaver, som er produceret lokalt, hvilket er væsentligt bedre for miljøet. En anden måde at komme udenom dette er ved at købe gaverne secondhand. Tit kan man finde helt nye ting, der stadig har prisskilt på sig, så det kan være en anden mulighed for at skåne miljøet en smule.  

Er du blevet inspireret til at holde en mere bæredygtig jul, eller var det måske noget, som du allerede gjorde? Hvis du har nogle tips til, hvordan man kan holde en grønnere jul, så skriv dem endelig i kommentarfeltet 👇♻️😃

Find nytårslooket her

Find nytårslooket her

Fra alle os, til alle jer!

Fra alle os, til alle jer!