Categories


Authors

Sådan køber du tøj, der holder mere end én sæson

Sådan køber du tøj, der holder mere end én sæson

I denne uge sætter Fashion Revolution fokus på modeindustriens overforbrug

For syv år siden kollapsede en tøjfabrik i Bangladesh, hvilket kostede 1.138 mennesker livet. Tragedien markeres årligt under Fashion Revolution Week, hvor organisationen som følge heraf laver larm om modeindustriens manglende transparens.

Selvom vi er blevet meget bedre til at gøre op med brug-og-smid-væk-kulturen ved blandt andet at vælge secondhand frem for fast fashion, er mange af os stadig verdensmestre i at skifte garderoben ud i tide og utide. Vi har derfor samlet en række spørgsmål, du kan stille dig selv, næste gang du forelsker dig i noget, du bare MÅ eje.

Kommer jeg til at gå med det?👠

Det kan godt være de nyeste nye støvler fra Chanel er mega fede - men kan de klare en cykeltur hjem fra arbejde i regn og slud? Hvis ikke du har lyst til at udsætte dem for dét, er det nok ikke sikkert, du får brugt dem lige så meget, som du havde forestillet dig.

Et godt råd er at købe tøj og sko (eksempelvis et par vinterstøvler), der kan tåle at blive brugt. Ellers ender de nok bare med at stå og samle støv.

Føles materialet rart?🏄🏻‍♀️

Tøj, der føles en smule rugt, når man rører ved det, er med stor sandsynlighed også ubehageligt at have på. Køber du fx en sweater, der kradser eller på anden måde generer, er der stor chance for, at du aldrig kommer til at gå med den - lige meget hvor flot en sweater det end er.

Kan jeg se min hånd igennem?🤚🏼

En tommelfingerregel hedder sig, at tykke materialer holder længere end tynde materialer. Vil du investere i et stykke tøj, som gerne må holde i mange år ud i fremtiden, er det et godt tip at tjekke, om man kan se sin hånd igennem materialet.

Er det en god sammensætning af materialer?🧵

Apropos materialer, er nogle et bedre match end andre. Vi kender alle sammen sweateren, der efterlader små, irriterende fnugrester på t-shirten. Syntetiske fibre og blandinger har en tendens til at fnugge mere end naturlige fibre som bomuld eller uld, mens løse striktrøjer efterlader mere end de stramme.

Desuden bliver det anbefalet at holde polyesterindholdet mellem 20 og 40 procent, så ens tøj er absorberende og blødt, men samtidig også rimelig holdbart.

Kan jeg vedligeholde det?👩🏻‍🔬

At købe tøj i god kvalitet er første step til at sikre sig, at ens tøj kommer til at holde i længere tid. Silke kræver eksempelvis mere opmærksomhed og omsorg end andre langt mere slidstærke materialer som denim.

Kan det bruges til mere end én anledning?👰🏼

Har vi ikke alle en nytårskjole hængende, som vi købte for alt for mange penge og ikke har rørt siden 2015 blev til 2016? hvis du kan nikke genkende til overstående, er det måske en oplagt mulighed at have det med i overvejelserne, hvis du skal ud og bruge penge på tøj til julens fester.

Vil jeg synes, det er fedt om et år?👩🏽‍🎤

Tendensbaserede items har det med at være rygende populær en enkelt sæson - og så er det ellers ud af vagten den næste. Hvis du gerne vil shoppe mere bæredygtigt, kan det derfor være en god idé ikke at hoppe med på alle tendenser, der rører sig i modebilledet. Dertil kan du stille dig selv spørgsmålet, om du kommer til at synes, det er fedt at hoppe i samme tid næste år.

8 herrefede profiler, du bør følge

8 herrefede profiler, du bør følge

Comeback: Tilbage på kontoret

Comeback: Tilbage på kontoret